Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΕΡΔΙΚΑΚΙ ΑΙΤ/ΝΑΝΙΑΣ 22/6/2018


Ευχαριστώ κ. Αλαφογιώργο
Κύριε Επίτροπε, κ Βουλευτές
Κυρίες και Κύριοι
Ως  Περιφερειακός  Σύμβουλος  Ευρυτανίας και ως δημότης Αγράφων δεν θα μπορούσα να μην παρευρεθώ σε μια τέτοια συνάντηση, για ένα  τόσο σημαντικό θέμα, εδώ στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας,  τόπο ευλογημένο και προικισμένο απ’  τη φύση.  Βρισκόμαστε στο μοναδικό τετραεθνές  σημείο όπου συναντώνται η Άρτα, η   Αιτωλοακαρνανία, η Ευρυτανία και η Καρδίτσα, φυσικό όριο των οποίων είναι ο Αχελώος. Αυτός ο γίγας, ο μύθος, ο πλούτος της περιοχής και όχι μόνο.
 Εδώ περιττεύουν τα λόγια και μιλάει η ίδια η πραγματικότητα. Οι φωτογραφίες που είναι εδώ μπροστά μας. Η κοιλάδα του Αχελώου, η γέφυρα του Αυλακίου, η γέφυρα της Τέμπλας  κ.λπ.   όπου έχουμε την τύχη να κατοικούμε σε αυτή την απέραντη  ομορφιά, σ’ αυτή την ιστορική περιοχή την τρίτη καθαρότερη παγκοσμίως , σύμφωνα με στοιχεία της
UNESCO.  Αυξημένη επομένως και η στοιχειώδης υποχρέωση που έχουμε όλοι μας να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στους επόμενους που χρωστάμε, αυτήν την κληρονομιά, αυτόν τον πολιτισμό που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Πέρα όμως από το κεντρικό κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους , για την καταστροφή του φυσικού Περιβάλλοντος έχει ευθύνη και ο καθένας μας, με την καθημερινότητά μας, με τη στάση ζωής μας. Ας  συμβάλλουμε επομένως στη διαφύλαξή του. ‘’ Και ο ένας είμαστε όλοι’’   όπως λέει ό  Βάρναλης .
Η περιοχή  μας ως κατ’ εξοχήν ορεινή χρειάζεται περισσότερη υποδομή για πρόληψη φυσικών καταστροφών με αντιπλημμυρικά  έργα, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός δασών με την επαναλειτουργία των δασικών και γεωργικών συνεταιρισμών.
- Μείωση γραφειοκρατίας (Ευρώπη και κράτη  μέλη )
- Στροφή προς τον Πρωτογενή τομέα με προγράμματα για νέους αγρότες και δημιουργία ταυτοχρόνως  θέσεων εργασίας, επιστροφή στην ύπαιθρο και κίνητρα για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.
- Ήλιο, Νερό, Αέρα, που η φύση απλόχερα έδωσε. Αξιοποίηση απ’  την πολιτεία με χωροταξικό και αυστηρή τήρηση   της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, για να μην οδηγούμαστε  σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις,  με συνέπεια την υγεία των ανθρώπων και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
- Κατασκευή σύγχρονου εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου με προτεραιότητα την σύνδεση μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων 
- Τέλος αξιοποίηση λίμνης Κρεμαστών. Η μεγαλύτερη και καθαρότερη τεχνητή λίμνη της Ευρώπης.
Πυλώνας ανάπτυξης  όχι μόνο για Ευρυτανία και Αιτωλοακαρνανία αλλά και Εθνικός πλούτος. Ενώ έχουν γραφεί τόμοι ολόκληροι για την αξιοποίησή  της, δυστυχώς παραμένει ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Σ’ αυτόν τον αγώνα για την ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και για  ολόκληρη την Ελλάδα, δεν περισσεύει κανείς.
Ας πορευτούμε με το ‘’Εμείς και όχι με το εγώ’’,
Ας αφήσουμε τους εγωισμούς και τα λίγα που μας χωρίζουν και ας πορευτούμε με τα πολλά, που μας ενώνουν.
Να διδασκόμαστε   από τα λάθη του  παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά.

Περδικάκι 22/06/2018                       

     Ευχαριστώ πολύ
Τσιτσάνης Λάμπρος
Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου